Najczęściej karp piecze się w całości. Ale jeśli ci się to nie podoba lub jest niewygodne – można go ugotować w porcjach. Pokrój rybę na steki lub oddziel filety – jak wolisz. A jak gotować i nie suszyć najdelikatniejszego mięsa-powiem dalej w przepisie. Pamiętaj, aby wziąć formę po prostu, aby nie układać kawałków jeden na drugim.
Składniki
- Karp - 800 g
- cytryna - 0.5 kawałki
- sól morska - 1 łyżeczka
- mielona czerwona papryka - 2 szczypta
- mielona kolendra - 2 szczypta
- oliwa z oliwek - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój karpia na równe kawałki i włóż do formy.
Posyp przyprawami i skrop oliwą z oliwek.
Ułóż plasterki cytryny na wierzchu i piecz karpia w piekarniku przez 25 minut pod folią w 180 stopniach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy