Jedną z bardziej popularnych metod konserwowania jest solenie. Nie trzeba dodawać octu, sterylizować ani długo gotować warzyw. To bardzo proste! Proponuję użyć tej metody i ugotować soloną cukinię na zimę w słoikach.
Składniki
- cukinia - 2 kg
- czosnek - 3 ząbki
- koperek - 3 parasolka
- Mieszanka groszku pieprzowego - 0,5 łyżeczka
- liść laurowy - 2 kawałki
- cukier - 30 g
- sól - 80 g
- woda - 1,8 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cukinię pokrój na małe kawałki.
Umieść przyprawy, parasole koperkowe, grubo posiekane ząbki czosnku i cukinię w słoikach.
Zagotuj wodę, dodaj sól, cukier i gotuj przez 1 minutę.
Wlej wrzącą solankę do słoików, Zamknij nylonowymi pokrywkami i pozostaw w ciemnym, ciepłym miejscu na 2 dni.
Odcedź solankę do garnka i ponownie zagotuj.
Wlać do słoików z cukinią i szczelnie zamknąć pokrywkami. Po dniu przenieś słoiki do przechowywania w piwnicy.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy