solona cukinia na zimę w słoikach

20 min
8 porcji
Solona cukinia na zimę w słoikach
Witalij Borkowski, stock.adobe.com
0

Jedną z bardziej popularnych metod konserwowania jest solenie. Nie trzeba dodawać octu, sterylizować ani długo gotować warzyw. To bardzo proste! Proponuję użyć tej metody i ugotować soloną cukinię na zimę w słoikach.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Cukinię pokrój na małe kawałki.

Umieść przyprawy, parasole koperkowe, grubo posiekane ząbki czosnku i cukinię w słoikach.

Zagotuj wodę, dodaj sól, cukier i gotuj przez 1 minutę.

Wlej wrzącą solankę do słoików, Zamknij nylonowymi pokrywkami i pozostaw w ciemnym, ciepłym miejscu na 2 dni.

Odcedź solankę do garnka i ponownie zagotuj.

Wlać do słoików z cukinią i szczelnie zamknąć pokrywkami. Po dniu przenieś słoiki do przechowywania w piwnicy.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy