Jeśli wolisz jednorodny sos pomidorowy, a zwłaszcza keczup, możesz go również zrobić samodzielnie. I nie tylko gotuj na raz, ale przygotuj na przyszłość na zimę. Złap sprawdzony przepis, którego wynik jest doskonale przechowywany przez cały sezon.
Składniki
- pomidory - 2 kg
- cebula - 4 kawałki
- papryka - 4 kawałki
- sól - 1 art.
- mielony cynamon - 0.5 łyżeczka
- mielona czerwona papryka - 1 łyżeczka
- ziele angielskie - 5 sztuk
- Mieszanka groszku pieprzowego - 5 sztuk
- cukier - 0.3 szklanki
- ocet - 0.5 szklanki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Grubo posiekaj wszystkie warzywa, przykryj je wodą i gotuj, aż się zagotuje.
Przetrzyj je przez sito. Ponownie wyślij masę do pieca i gotuj, aż zgęstnieje, około 2 godzin.
Na koniec dodaj wszystkie przyprawy, gotuj przez kolejne 10 minut i wlej ocet.
Wymieszaj keczup i zwiń w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy