Tkemali to sos nr 1 w tradycyjnej kuchni gruzińskiej. Zgodnie z klasyką przygotowywana jest ze śliwki wiśniowej, ale jeśli masz zwykłe śliwki, to nie ma znaczenia, najważniejsze jest to, że nie są zbyt słodkie. Podawaj aromatyczny sos tkemali do mięsa, drobiu, ryb i wielu innych potraw.
Składniki
- śliwki (Waga netto) – 2,5 kg
- ostra czerwona papryka - do smaku
- czosnek - 3 ząbki
- kolendra - 3 gałązki
- bazylia - 3 gałązki
- liść laurowy - 2 szt.
- cukier - 1 art.
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Śliwki opłucz, przekrój na pół i usuń pestki. Zagotuj śliwki do miękkości, lekko ostudź i przetrzyj przez sito. Otrzymasz piękne, jednorodne puree śliwkowe.
Przecier śliwkowy umieść w garnku do gotowania, dodaj sól i cukier, drobno posiekaną kolendrę i bazylię, posiekany czosnek, ostrą paprykę i liść laurowy. Wszystko dobrze wymieszaj, zagotuj na średnim ogniu i zagotuj sos do pożądanej konsystencji (Zajęło mi to 10-15 minut).
Wlej wrzący tkemali do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, zawiń i ostudź. Schłodzony SOS przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.