pomidory z kapustą na zimę w słoikach
Chcę zaoferować przepis na pomidory marynowane z kapustą. Przedmiot pięknie wygląda w słoiku, zimą urozmaica dietę i będzie dobrym dodatkiem do wszelkich potraw. Kapusta jest chrupiąca, pikantna i umiarkowanie pikantna. Spróbuj koniecznie!
Składniki
- kapusta - 1 Kochan
- pomidory - 1 kg
- czosnek - 4 ząbki
- koperek - 2 parasolka
- liście porzeczki - 4 szt.
- liść laurowy - 6 szt.
- ziele angielskie (groszek) – 6 szt.
- czarny pieprz (groszek) – 14 szt.
- woda - 1 l
- sól - 2 art.
- cukier - 1 art.
- ocet (9%) – 80 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj kapustę. Opłucz pomidory i parasole koperkowe i lekko osusz, oparz liście porzeczki wrzącą wodą.
Umieść czosnek, liście porzeczki, oba rodzaje pieprzu, liście laurowe i parasole koperkowe na dnie wstępnie wysterylizowanych słoików, dzieląc równo ilość wskazaną w przepisie na 2 dwulitrowe słoiki.
Następnie ułóż warstwę kapusty. Na kapuście, mocno ubijając, umieść pomidory. Napełnij słoiki warzywami do góry, naprzemiennie warstwę kapusty z pomidorami.
Zagotuj wodę i zalej wrzątkiem warzywa w słoikach. Przykryj obrabiany przedmiot sterylnymi pokrywkami i pozostaw na 20 minut.
Następnie spuść płyn ze słoików na patelnię, dodaj sól i cukier. Radzę zmierzyć ilość spuszczonej cieczy, aby poprawnie obliczyć, ile soli i cukru jest potrzebne do marynaty(na podstawie 1 litra wody 1 łyżka. l sól i 2 łyżki. l cukier). Doprowadź marynatę do wrzenia, dodaj ocet i zdejmij z ognia.
Wlej warzywa do słoików do góry gorącą marynatą, szczelnie zamknij słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.