pomidory z kapustą na zimę w słoikach

1 godz. 0 min.
2 puszki po 2 l
Pomidory z kapustą na zimę w słoikach
Andrii Kyselov, stock.adobe.com
0

Chcę zaoferować przepis na pomidory marynowane z kapustą. Przedmiot pięknie wygląda w słoiku, zimą urozmaica dietę i będzie dobrym dodatkiem do wszelkich potraw. Kapusta jest chrupiąca, pikantna i umiarkowanie pikantna. Spróbuj koniecznie!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posiekaj kapustę. Opłucz pomidory i parasole koperkowe i lekko osusz, oparz liście porzeczki wrzącą wodą.

Umieść czosnek, liście porzeczki, oba rodzaje pieprzu, liście laurowe i parasole koperkowe na dnie wstępnie wysterylizowanych słoików, dzieląc równo ilość wskazaną w przepisie na 2 dwulitrowe słoiki.

Następnie ułóż warstwę kapusty. Na kapuście, mocno ubijając, umieść pomidory. Napełnij słoiki warzywami do góry, naprzemiennie warstwę kapusty z pomidorami.

Zagotuj wodę i zalej wrzątkiem warzywa w słoikach. Przykryj obrabiany przedmiot sterylnymi pokrywkami i pozostaw na 20 minut.

Następnie spuść płyn ze słoików na patelnię, dodaj sól i cukier. Radzę zmierzyć ilość spuszczonej cieczy, aby poprawnie obliczyć, ile soli i cukru jest potrzebne do marynaty(na podstawie 1 litra wody 1 łyżka. l sól i 2 łyżki. l cukier). Doprowadź marynatę do wrzenia, dodaj ocet i zdejmij z ognia.

Wlej warzywa do słoików do góry gorącą marynatą, szczelnie zamknij słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
Przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy