Próbując tego niezwykłego przysmaku, nie od razu wiesz, z czego jest zrobiony. Dżem ze skórki arbuza jest delikatny, umiarkowanie słodki, o pięknym kolorze i konsystencji. W szczycie sezonu arbuzowego nie spiesz się, aby wyrzucić Skórki! Zaskocz swoich krewnych oryginalnym półfabrykatem.
Składniki
- skórki arbuza - 1,5 kg
- pomarańczowy - 1 szt.
- cukier - 1 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj skórki arbuza. Ostrym nożem lub obieraczką do warzyw odetnij twardą część w paski - nie będziemy jej potrzebować. Pokrój białą warstwę (która znajduje się między miąższem arbuza a bezpośrednio pasiastą skórką) w duże kostki.
Umieść kostki w misce do gotowania, przykryj cukrem i mieszając zagotuj. Zdejmij obrabiany przedmiot z ognia, przykryj ręcznikiem i odstaw na jeden dzień.
Następnie ponownie zagotuj obrabiany przedmiot i zdejmij z ognia. Odstaw miskę na 12 godzin. Kostki arbuza stopniowo staną się przezroczyste, a dżem zacznie gęstnieć. Powtórz procedurę jeszcze 2-3 razy (ważne jest, aby nie gotować przedmiotu obrabianego, ale tylko doprowadzić do wrzenia, usuwając piankę!).
Usuń skórkę z pomarańczy i wyciśnij sok.
Dodaj skórkę i sok pomarańczowy do miski z dżemem, wymieszaj i gotuj przez 5 minut po ugotowaniu.
Zapakuj gorący dżem do małych sterylnych słoików, szczelnie zamknij i ostudź.