Dzielę się przepisem na dżem z tarniny-delikatny, aromatyczny i trochę cierpki. Minimalna obróbka cieplna owoców pozwala zachować wszystkie przydatne substancje zawarte w tarninie. Technologia gotowania jest tak prosta, że poradzi sobie nawet początkujący.
Składniki
- turn - 1 kg
- cukier - 700 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Sortuj Tarninę, opłucz, usuń pestki z owoców.
Włóż tarninę do garnka do gotowania, posyp cukrem i pozostaw na 6-8 godzin, aby uformować sok.
Po określonym czasie gotuj obrabiany przedmiot przez 2-3 minuty i odstaw na 8-12 godzin. Powtórz procedurę 3 razy, wydłużając czas ostatniego gotowania do 5-7 minut po ugotowaniu.
Wlej gorący dżem do wysterylizowanych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami i pozostaw w cieple, aż całkowicie ostygnie. Gotowy dżem z tarniny bez pestek można przechowywać przez długi czas w temperaturze pokojowej.