dżem z tarniny bez pestek

1 godz. 0 min.
5 porcji
Dżem z tarniny bez pestek
Olga, stock.adobe.com
0

Dzielę się przepisem na dżem z tarniny-delikatny, aromatyczny i trochę cierpki. Minimalna obróbka cieplna owoców pozwala zachować wszystkie przydatne substancje zawarte w tarninie. Technologia gotowania jest tak prosta, że poradzi sobie nawet początkujący.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Sortuj Tarninę, opłucz, usuń pestki z owoców.

Włóż tarninę do garnka do gotowania, posyp cukrem i pozostaw na 6-8 godzin, aby uformować sok.

Po określonym czasie gotuj obrabiany przedmiot przez 2-3 minuty i odstaw na 8-12 godzin. Powtórz procedurę 3 razy, wydłużając czas ostatniego gotowania do 5-7 minut po ugotowaniu.

Wlej gorący dżem do wysterylizowanych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami i pozostaw w cieple, aż całkowicie ostygnie. Gotowy dżem z tarniny bez pestek można przechowywać przez długi czas w temperaturze pokojowej.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy