półfabrykaty na zimę
07.05.2023
pikantna adjika z pomidorów i jabłek na zimę
2 godz. 0 min.
10 porcji
Istnieją dziesiątki przepisów na Adjiki o różnej ostrości i różnych składnikach. Wolę, aby była jak najbardziej pikantna, a ten przepis jest idealny do tego rodzaju zadania. Taka Adjika jest przygotowywana z pomidorów i jabłek, dzięki czemu smak jest bardzo harmonijny.
Składniki
- pomidory - 2 kg
- jabłka - 1 kg
- papryka - 1 kg
- ostra czerwona papryka - 200 g
- marchew - 1 kg
- cukier - 1 szkło
- ocet - 1 szklanka
- Olej roślinny - 1 szklanka
- sól - 65 g
- czosnek - 200 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przełóż obrane jabłka, marchew, pomidory i oba rodzaje papryki przez maszynę do mięsa.
Dusić masę przez godzinę na małym ogniu.
Dodaj pozostałe składniki i gotuj adjika przez kolejne 20 minut.
Zwiń go w wysterylizowane słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy