Jeśli masz śliwki, które mają trudności z usunięciem pestek, ten przepis jest specjalnie dla ciebie. Zróbmy dżem ze śliwek z pestkami, który gotuje się w 3 dawkach po 5 minut. Dżem jest pyszny, pachnący, zdrowy i jak najbardziej naturalny.
Składniki
- śliwki - 1,2 kg
- cukier - 1 kg
- woda - 100 ml (+2,5 l)
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz śliwki, Usuń kucyki, wrzuć do durszlaka.
Zagotuj 2,5 l wody. Umieść śliwki we wrzącej wodzie i odstaw na 5 minut, a następnie wrzuć do durszlaka.
Schłodzone owoce nakłuć wykałaczką w kilku miejscach, aby syrop równomiernie przenikał do śliwek.
W misce do gotowania połącz cukier i 100 ml wody. Wymieszaj, zagotuj i zagotuj syrop na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
W gotującym się syropie umieść przygotowane śliwki. Mieszaj i gotuj przez 5 minut, usuwając piankę. Następnie usuń dżem z ognia i pozostaw na 6 godzin do zaparzenia.
Podobnie gotuj dżem jeszcze 2 razy.
Po trzecim, ostatnim gotowaniu wlej wrzący dżem do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij i ostudź. Schłodzony dżem śliwkowy przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.