Z jednej strony suszone morele to gotowy przedmiot, który jest doskonale i długo przechowywany. Z drugiej strony można go również wykorzystać w dalszych eksperymentach kulinarnych. Na przykład taki dżem z suszonych moreli to słoik czystej przyjemności!
Składniki
- suszone morele - 500 g
- cytryna - 50 g
- Goździk - 2 Bud
- cukier - 50 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej suszone morele wodą, gotuj przez 15 minut i wrzuć do durszlaka.
Napełnij go czystą wodą, aby przykrył suszone morele o kilka centymetrów i dodaj losowo pokrojoną cytrynę. Możesz-pomarańczowy.
Gotuj wszystko na małym ogniu przez około 40 minut po ugotowaniu.
Zmiel masę blenderem, dodaj cukier i goździki, ponownie zagotuj i gotuj przez kolejne 40 minut na minimalnym ogniu.
Wlej dżem z suszonych moreli do sterylnych słoików.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy