Dietetyczne mięso królika i równie zdrowy ryż można połączyć w jedno danie — risotto. Jego smak i prostota są po prostu niesamowite! Podsmaż mięso z warzywami, dodaj ryż, bulion, wino i gotuj na wolnym ogniu. Czy może być coś prostszego?
Składniki
- Królik - 600 g
- ryż - 300 g
- oliwki (bez pestek) – 100 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- seler (łodygi) – 100 g
- czosnek - 2 ząbki
- oliwa z oliwek - 40 ml
- ziele angielskie - 3 groszek
- sól - do smaku
- wino - 3 art.
- rosół z kurczaka - 1,5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz królika i pokrój na małe kawałki.
Pokrój marchewkę, seler i obraną cebulę.
Rozgrzej olej na patelni, włóż królika i smaż przez 12-15 minut.
Dodaj cebulę z marchewką i gotuj przez kolejne 5 minut.
Dodaj seler, ziele angielskie i smaż przez 3 minuty.
Dodaj umyty ryż, wlej wino i gorący bulion małymi porcjami.
Sól i gotuj wszystko razem na małym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj oliwki, wyciśnij czosnek przez prasę i kontynuuj gotowanie przez kolejne 5 minut. Pod koniec gotowania powinno być bardzo mało płynu.