Latem często organizujemy pikniki i na pewno nie obywa się bez aromatycznych potraw przy ognisku. W tym sezonie dokonałem dla siebie prawdziwego odkrycia, robiąc szaszłyki z wątróbki drobiowej. Danie okazuje się niezwykle delikatne, pachnące i soczyste. Zdecydowanie powinieneś tego spróbować!
Składniki
- wątróbka drobiowa - 800 g
- smalec - 200 g
- Olej roślinny - 2 art.
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
- mleko - 1 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wątróbkę drobiową zalej zimnym mlekiem przez 30 minut.
Wrzuć do durszlaka, spłucz pod bieżącą wodą i przenieś do miski.
Dodaj przyprawy, sól i olej. Wymieszaj, przykryj folią spożywczą i odłóż na bok na 1 godzinę.
Pokrój smalec na małe kawałki.
Umieść wątrobę na przygotowanych szaszłykach, naprzemiennie z kawałkami smalcu.
Smaż na grillu przez 10-12 minut, często obracając.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy