Kawior z grzybów miodowych to przysmak na świątecznym stole! Przygotuj kawior ze świeżych grzybów leśnych i ciesz się pikantnym smakiem przekąski na nowy rok i Boże Narodzenie. Podawaj na stole w tartletach lub na kanapkach lub możesz użyć jako nadzienia do wypieków.
Składniki
- grzyby miodowe - 3 kg
- cebula - 5 szt.
- Olej roślinny - 200 ml
- liść laurowy - 3 szt.
- Goździk - 2 szt.
- ziele angielskie (groszek) – 5 szt.
- czarny pieprz (groszek) – 5 szt.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj grzyby miodowe, oczyść z piasku, spłucz pod bieżącą wodą. Gotuj grzyby w osolonej wodzie przez 20-25 minut, a następnie ponownie spłucz i wrzuć do durszlaka.
Przełóż grzyby przez maszynę do mięsa.
Obierz cebulę, pokrój losowo, a także przepuść przez maszynę do mięsa.
Połącz masę grzybową z posiekaną cebulą, solą do smaku i smaż na rozgrzanym oleju roślinnym przez 30 minut na małym ogniu. Podczas smażenia okresowo dodawaj olej i nie zapomnij wymieszać.
5-10 minut przed gotowaniem dodaj liść laurowy, goździki i oba rodzaje pieprzu do kawioru.
Gorący kawior zapakuj do wcześniej przygotowanych małych sterylnych słoików i zwiń. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.