Jeśli regularnie kupujesz konserwy rybne, polecam zacząć je robić samodzielnie. Po pierwsze, jest to o wiele łatwiejsze niż się wydaje. Po drugie, możesz samodzielnie zmieniać składniki i przyprawy. I na pewno żadnych wątpliwych dodatków!
Składniki
- szczupak - 2 kg
- ziele angielskie - 20 groszek
- sól - 2 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 1 łyżeczka
- liść laurowy - 8 sztuk
- woda - 2.5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój szczupaka, pokrój na kawałki i wymieszaj z przyprawami. Pozostaw na godzinę.
Włóż wszystko do czystych słoików i przykryj wodą lub bulionem.
Przykryj folią i wyślij słoiki do piekarnika w temperaturze 150 stopni.
Poczekaj, aż się zagotuje, zmniejsz temperaturę do 100 i gotuj wszystko przez 4-5 godzin.
W razie potrzeby dodaj wodę lub bulion. Ponownie zagotuj i zwiń przetwory.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy