dżem z dyni z cytryną i suszonymi morelami

40 min
5 porcji
Dżem z dyni z cytryną i suszonymi morelami
Anzhela, stock.adobe.com
0

Wielu waha się przed zakupem dyni, ponieważ nie wiedzą, co z niej ugotować. Proponuję wypróbować ten przepis na dżem. Z cytryną i suszonymi morelami Dynia nabiera zupełnie nowego smaku. Możesz dodać orzechy włoskie, ale to zupełnie inna historia.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz dynię i pokrój na małe kawałki.

Sparzyć cytrynę wrzącą wodą, obrać i posiekać.

Złóż oba półfabrykaty na patelnię, przykryj cukrem i pozostaw na noc w temperaturze pokojowej.

Opłucz suszone morele, zalej wrzącą wodą i przykryj na pół godziny.

Odcedź, posiekaj suszone morele i wlej na patelnię do pozostałych składników.

Zagotuj na małym ogniu, gotuj przez 10 minut i wyłącz. Powtórz procedurę dwa razy, obserwując przerwy trwające 4-6 godzin.

Rozłóż gorący dżem na wysterylizowanych słoikach i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy