Wielu waha się przed zakupem dyni, ponieważ nie wiedzą, co z niej ugotować. Proponuję wypróbować ten przepis na dżem. Z cytryną i suszonymi morelami Dynia nabiera zupełnie nowego smaku. Możesz dodać orzechy włoskie, ale to zupełnie inna historia.
Składniki
- Dynia - 1 kg
- cytryna - 2 kawałki
- suszone morele - 200 g
- cukier - 1 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz dynię i pokrój na małe kawałki.
Sparzyć cytrynę wrzącą wodą, obrać i posiekać.
Złóż oba półfabrykaty na patelnię, przykryj cukrem i pozostaw na noc w temperaturze pokojowej.
Opłucz suszone morele, zalej wrzącą wodą i przykryj na pół godziny.
Odcedź, posiekaj suszone morele i wlej na patelnię do pozostałych składników.
Zagotuj na małym ogniu, gotuj przez 10 minut i wyłącz. Powtórz procedurę dwa razy, obserwując przerwy trwające 4-6 godzin.
Rozłóż gorący dżem na wysterylizowanych słoikach i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy