Spieszę się, aby podzielić się z Tobą kolejnym świetnym przepisem. Kotlety warzywne z pieczarkami i płatkami owsianymi przypadną do gustu każdemu, kto śledzi odżywianie. Radzę używać płatków błyskawicznych. Dzięki temu kotlety będą bardziej miękkie i smaczniejsze.
Składniki
- płatki owsiane - 150 g
- pieczarki - 200 g
- ziemniaki - 200 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- masło - 50 g
- Olej roślinny - 3 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- woda (wrząca woda) – 1,5 szklanki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Płatki owsiane zalać wrzącą wodą i przykryć na 10 minut.
Odcedź i lekko wyciśnij płatki z nadmiaru płynu.
Pokrój pieczarki i obraną cebulę.
Obierz ziemniaki, zetrzyj lub posiekaj w blenderze.
Roztop masło na patelni, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.
Dodaj pieczarki i kontynuuj gotowanie na szybkim ogniu przez 5-7 minut.
Połącz płatki owsiane, ziemniaki, smażone pieczarki, jajko, sól, mielony pieprz i czosnek przepuszczony przez prasę.
Z powstałej masy uformuj te same małe kotlety, połóż na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym i smaż przez 4-5 minut z obu stron.