Jakoś w trakcie poszukiwań kulinarnych próbowałem gotować placki ziemniaczane z koperkiem i selerem. Okazało się smaczne, niezwykłe i bardzo zdrowe. Można je podawać nie tylko ze śmietaną, ale także z różnymi sosami, adżiką lub keczupem.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz ziemniaki i zetrzyj na grubej tarce. Lekko ściśnij masę rękami, aby usunąć nadmiar wilgoci.
Drobno posiekaj świeży koperek i łodygi selera.
W głębokiej misce połącz ziemniaki, seler i koperek. Zostaw trochę koperku do podania ze śmietaną.
Dodaj lekko ubite jajko, mąkę, sól i zmielony czarny pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj.
Rozgrzej patelnię olejem, łyżką ułóż małe wyspy z masą ziemniaczaną i smaż na złoty kolor z obu stron.
Do gotowych placków ziemniaczanych podawaj schłodzoną śmietanę zmieszaną z koperkiem.