dania główne 09.02.2022

placki ziemniaczane z koperkiem i selerem

30 min
4 porcje
Placki ziemniaczane z koperkiem i selerem
colobok34, stock.adobe.com
0

Jakoś w trakcie poszukiwań kulinarnych próbowałem gotować placki ziemniaczane z koperkiem i selerem. Okazało się smaczne, niezwykłe i bardzo zdrowe. Można je podawać nie tylko ze śmietaną, ale także z różnymi sosami, adżiką lub keczupem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz ziemniaki i zetrzyj na grubej tarce. Lekko ściśnij masę rękami, aby usunąć nadmiar wilgoci.

Drobno posiekaj świeży koperek i łodygi selera.

W głębokiej misce połącz ziemniaki, seler i koperek. Zostaw trochę koperku do podania ze śmietaną.

Dodaj lekko ubite jajko, mąkę, sól i zmielony czarny pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj.

Rozgrzej patelnię olejem, łyżką ułóż małe wyspy z masą ziemniaczaną i smaż na złoty kolor z obu stron.

Do gotowych placków ziemniaczanych podawaj schłodzoną śmietanę zmieszaną z koperkiem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy