W smaku dżem z dyni jest trochę osobliwą ucztą i właśnie w tym tkwi jego piękno. Aby było jeszcze ciekawiej, dodaję cytrynę i pomarańczę, a teraz powiem ci szczegółowo, jak najlepiej to zrobić. A gdzie później użyć takiego dżemu-to kwestia twojej wyobraźni.
Składniki
- Dynia - 1 kg
- cukier - 1 kg
- cytryna - 1 rzecz
- pomarańcza - 2 kawałki
- cynamon - 2 kije
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz i pokrój dynię. Gotuj do miękkości i zmiel na puree.
Obierz cytrynę i pomarańczę. Zmiel w blenderze. Dodaj trochę skórki do smaku.
Połącz dynię, cytrusy i cukier. Doprowadzić do wrzenia.
Gotuj dżem, aż będzie gęsty, około godziny na minimalnym ogniu.
Pod koniec dodaj cynamon. Możesz także inne przyprawy.
Zwiń dżem do wysterylizowanych słoików.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy