
Nie lubię robić dżemu z czereśni. Musisz spędzić pół dnia, aby oddzielić kości. Ale kompot z wiśni z pestkami zbieram na zimę każdego lata. Jest szybki, smaczny i zdrowy.
Składniki
- czereśnia - 1 kg
- cukier - 500 g
- kwas cytrynowy - 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj słoiki do zwinięcia kompotu. Nie trzeba ich sterylizować, wystarczy je dobrze umyć.
Umyj czereśnie . Usuń nadmiar gruzu, zgniłe jagody. Włóż do słoików w mniej więcej tej samej ilości.
Zalej słoiki z jagodami wrzącą wodą, przykryj pokrywkami i odstaw na około 15 minut.
Odcedź z powrotem do garnka i podpal. Gdy woda się zagotuje, dodaj cukier i wymieszaj. Gotuj przez kilka minut i dodaj kwas cytrynowy.
Napełnij jagody syropem i zwiń. Umieść słoiki do ostygnięcia w ciemnym miejscu. Schowaj później w spiżarni lub opuść do piwnicy.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy