
Jeśli jeszcze nie ugotowałeś grzybów w puszkach na zimę, naprawimy to. Dzielę się sprawdzonym przepisem na marynowane grzyby miodowe. Grzyby są bardzo smaczne, natychmiast odlatują ze stołu! Do gotowania używaj tylko tych grzybów, które są w 100% pewne.
Składniki
- grzyby miodowe - 1,5 kg
- liście porzeczki - 3 szt.
- liść laurowy - 2 szt.
- koperek - 2 parasolka
- Goździk - 2 szt.
- ziele angielskie (groszek) – 6 szt.
- ocet (9%) – 50 ml
- sól - 1 art.
- cukier - 1,5 art. l,
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść grzyby miodowe z piasku i spłucz pod bieżącą wodą. Gotuj grzyby we wrzącej wodzie przez 5 minut, a następnie wrzuć do durszlaka.
Zagotuj wodę. Dodaj sól, cukier, liść laurowy, goździki i ziele angielskie.
W marynacie umieść grzyby, wymieszaj. Usuwając piankę, gotuj do miękkości,a następnie wlej ocet.
Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij grzyby z marynaty i napełnij nimi sterylne słoiki "na ramionach".
Ponownie zagotuj marynatę, dodaj liście porzeczki i koperek. Gotuj przez 1 minutę.
Umieść liść porzeczki i parasol koperkowy w słoikach na grzybach, zalej wrzącą marynatą.
Obrabiany przedmiot należy szczelnie zamknąć i schłodzić w temperaturze pokojowej. Przenieś schłodzone marynowane grzyby miodowe do przechowywania w chłodnym, ciemnym miejscu.