marynowane grzyby miodowe z octem na zimę

1 godz. 30 min.
2 puszki
Marynowane grzyby miodowe z octem na zimę
Artem Shadrin, stock.adobe.com
0

Jeśli jeszcze nie ugotowałeś grzybów w puszkach na zimę, naprawimy to. Dzielę się sprawdzonym przepisem na marynowane grzyby miodowe. Grzyby są bardzo smaczne, natychmiast odlatują ze stołu! Do gotowania używaj tylko tych grzybów, które są w 100% pewne.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oczyść grzyby miodowe z piasku i spłucz pod bieżącą wodą. Gotuj grzyby we wrzącej wodzie przez 5 minut, a następnie wrzuć do durszlaka.

Zagotuj wodę. Dodaj sól, cukier, liść laurowy, goździki i ziele angielskie.

W marynacie umieść grzyby, wymieszaj. Usuwając piankę, gotuj do miękkości,a następnie wlej ocet.

Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij grzyby z marynaty i napełnij nimi sterylne słoiki "na ramionach".

Ponownie zagotuj marynatę, dodaj liście porzeczki i koperek. Gotuj przez 1 minutę.

Umieść liść porzeczki i parasol koperkowy w słoikach na grzybach, zalej wrzącą marynatą.

Obrabiany przedmiot należy szczelnie zamknąć i schłodzić w temperaturze pokojowej. Przenieś schłodzone marynowane grzyby miodowe do przechowywania w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy