dżem z ciemnych fig

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem z ciemnych fig
Anatoly Repin, stock.adobe.com
0

Nawet jeśli nie lubisz świeżych lub suszonych fig, bardzo radzę spróbować z nich dżemu. To zupełnie inny, niezwykły i oryginalny smak. Lubię jeść taki dżem tylko łyżką z mocną czarną herbatą lub niesłodzoną kawą.

Składniki

  • figi (ciemny) – 1 kg
  • woda - 1 szkło
  • cukier - 800 g
  • kwas cytrynowy - 3 szczypta

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zagotuj wodę z cukrem i gotuj, aż syrop będzie gładki.

Dodaj kwas cytrynowy, wymieszaj i gotuj przez kolejną minutę.

Umyj figi, odetnij ogony, osusz i włóż owoce do syropu.

Gotuj dżem przez 30-40 minut na małym ogniu i zwiń w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy