SOS Barszczowy bez kapusty na zimę w słoikach
Oprócz innych półfabrykatów radzę przygotować kilka słoików sosu barszczowego na zimę. To prawdziwy ratunek dla każdej Super hostessy! A kto jeszcze może pochwalić się pachnącym barszczem w 15 minut? Liczba produktów jest wskazana w postaci oczyszczonej.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz buraki i marchewki i pokrój w cienkie paski.
Paprykę obrać z nasion i łodyg, pokroić w paski.
Pokrój pomidory w drobną kostkę, cebulę w ćwiartki, posiekaj czosnek.
W garnku do gotowania połącz przygotowane warzywa, dobrze wymieszaj.
Dodaj sól, cukier, olej roślinny, ponownie dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 10 minut po ugotowaniu.
Następnie lekko zwiększ ogień i od czasu do czasu mieszając gotuj obrabiany przedmiot przez pół godziny.
Na kilka minut przed gotowaniem wprowadź ocet i posiekany czosnek.
Zdejmij obrabiany przedmiot z ognia, wymieszaj, przykryj i odstaw na kilka minut.
Gorący sos barszczowy zapakuj do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przenieś schłodzony przedmiot do przechowywania w chłodne, ciemne miejsce.