dżem rabarbarowy z bananem

25 min
4 porcje
Dżem rabarbarowy z bananem
t.sableaux, stock.adobe.com
0

Rabarbar jest bardzo popularny w Tadżykistanie. Z niego gotuje się kompoty, galaretki, przygotowuje się wino, dżemy i inne konserwy. A dżem rabarbarowy z bananem jest również bardzo smaczny. Egzotyczny dodatek wzbogaca smak i aromat konserwujący.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Odetnij szorstkie brzegi rabarbaru, obierz z twardej skórki i posiekaj.

Obierz banany i pokrój na małe kawałki.

Przełóż półfabrykaty przez maszynkę do mięsa lub zmiel w blenderze.

Dodaj cukier, wymieszaj i pozostaw na 1 godzinę, aby kryształy się rozpuściły.

Ustaw garnek na małym ogniu i gotuj przez 15 minut. Rozłóż gorący dżem na wysterylizowanych słoikach i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy