Szukasz ciekawego przepisu na konserwację? Możesz polubić ogórki w musztardzie. Warzywa są chrupiące, aromatyczne i umiarkowanie pikantne. Dla lepszego bezpieczeństwa wolę sterylizować obrabiany przedmiot. Do objętości 500 ml wystarczy 15 minut.
Składniki
- ogórki - 3 kg
- czosnek - 100 g
- koperek - 4 parasolka
- proszek musztardowy - 2 art.
- nasiona gorczycy - 1 art.
- czarny pieprz - 10 groszek
- cukier - 120 g
- sól - 90 g
- woda (filtrowane) – 2,7 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ogórki moczyć w zimnej wodzie przez 3 godziny.
Złóż koperek, czarny pieprz i ogórki do słoików.
Zagotuj wodę, dodaj cukier, sól, musztardę w proszku i nasiona gorczycy.
Gotuj przez 2 minuty, wlej do słoików z ogórkami i sterylizuj przez 15 minut.
Ostrożnie wyjmij słoiki z wanny do sterylizacji, dodaj ocet i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy