Niestety sezon melonów jest bardzo krótki. Proponuję go przedłużyć i przygotować pyszny preparat na zimę z przepysznej dyni. Melon we własnym soku okazuje się piękny, pachnący i umiarkowanie słodki. Cały proces zajmie nie więcej niż 10 minut.
Składniki
- Melon - 2 kg
- cukier - 600 g
- kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyty melon przekrój na pół i obierz, łyżką wybierz nasiona.
Pokrój miąższ melona na małe kawałki, przykryj cukrem i pozostaw na 3 godziny w temperaturze pokojowej.
Umieść garnek na małym ogniu i zagotuj.
Dodaj kwas cytrynowy, wymieszaj i gotuj przez 5 minut. Nie zapomnij usunąć piany w tym procesie.
Włóż gorący dżem do słoików, zwiń i pozostaw na jeden dzień w cieple.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy