Melon we własnym soku na zimę

10 min
10 porcji
Melon we własnym soku na zimę
natashamam35, stock.adobe.com
0

Niestety sezon melonów jest bardzo krótki. Proponuję go przedłużyć i przygotować pyszny preparat na zimę z przepysznej dyni. Melon we własnym soku okazuje się piękny, pachnący i umiarkowanie słodki. Cały proces zajmie nie więcej niż 10 minut.

Składniki

  • Melon - 2 kg
  • cukier - 600 g
  • kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umyty melon przekrój na pół i obierz, łyżką wybierz nasiona.

Pokrój miąższ melona na małe kawałki, przykryj cukrem i pozostaw na 3 godziny w temperaturze pokojowej.

Umieść garnek na małym ogniu i zagotuj.

Dodaj kwas cytrynowy, wymieszaj i gotuj przez 5 minut. Nie zapomnij usunąć piany w tym procesie.

Włóż gorący dżem do słoików, zwiń i pozostaw na jeden dzień w cieple.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy