Mówię Ci, jak najlepiej zwinąć kurki w słoiki, aby pozostały jasne, pachnące i zachowały swój smak. Nic skomplikowanego-tylko kilka charakterystycznych sztuczek. W sezonie zimowym takie przygotowanie jest prawdziwym zbawieniem!
Składniki
- kurki - 1 kg
- woda - 200 ml
- ocet (9%) – 70 ml
- sól - 1 art.
- cukier - 2 łyżeczka
- liść laurowy - 1 rzecz
- ziele angielskie (groszek) – 5 sztuk
- Goździk - 2 kawałki
- cynamon - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Świeże grzyby natychmiast obierz i odetnij cały brud i ziemię z nóg.
Opłucz kurki kilka razy, ale nie moczyć ich w wodzie, ponieważ wchłoną zbyt dużo wilgoci.
Przykryj grzyby wodą około 2 cm, zagotuj i Posol. Kontynuuj gotowanie przez około 20 minut, a następnie wrzuć do durszlaka.
Zagotuj 200 ml wody z octem, dodaj grzyby i gotuj przez kolejne 20 minut.
7 minut przed końcem gotowania dodaj wszystkie przyprawy, sól i cukier.
Ułóż grzyby w słoikach, zalej resztkami marynaty i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy