Puree z jabłek i dyni na zimę

35 min
8 porcji
Puree z jabłek i dyni na zimę
Africa Studio, stock.adobe.com
0

Ci, którzy znaleźli półki sowieckich sklepów, prawdopodobnie pamiętają puree z jabłek i dyni. Możesz go ugotować samodzielnie. W takim przypadku sam będziesz regulować ilość cukru i kwasu cytrynowego. Podaję przepis, którego używam od wielu lat.

Składniki

  • jabłka - 1 kg
  • Dynia (miazga) – 1 kg
  • kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
  • cukier - 200 g
  • woda - 500 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój jabłka na ćwiartki, usuń rdzeń, posiekaj.

Pokrój miąższ dyni na średnie kawałki.

Złóż półfabrykaty do garnka z grubym dnem i dodaj wodę.

Gotuj wszystko razem przez 20 minut i przetrzyj przez sito.

Powstałe puree wymieszaj z cukrem, kwasem cytrynowym i gotuj przez 5 minut, często mieszając.

Włóż do przygotowanych słoików, zwiń i pozostaw na jeden dzień w ciepłym miejscu.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy