Jeśli nie masz ochoty bawić się beczkami i wiadrami, ugotuj kiszoną kapustę w słoiku z marchewką. Będzie równie smaczna, chrupiąca i piękna. Piękno polega na tym, że zgodnie z tym przepisem obrabiany przedmiot zawsze okazuje się idealny, bez względu na wszystko.
Składniki
- kapusta - 3 kg
- marchew - 500 g
- Mieszanka groszku pieprzowego - 0,5 łyżeczka
- liść laurowy - 2 kawałki
- cukier - 10 g
- sól - 50 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj kapustę w cienkie paski.
Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Połącz warzywa w dużej misce, dodaj cukier, sól i przyprawy.
Mocno ugniataj rękami. W rezultacie powinno pojawić się dużo soku.
Rozłóż obrabiany przedmiot w czystych, suchych słoikach, mocno ubijając.
Równomiernie rozprowadź powstały sok.
Pozostaw na 2 dni w ciepłym miejscu, a następnie zamknij nylonowymi pokrywkami i przenieś do piwnicy. Kapusta kiszona będzie gotowa za 3-5 dni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy