
W sklepach rzadko można zobaczyć sezonowy niedobór cytryn. Ale nadal puste miejsca z niego też nie zaszkodzą! Takie słodkie plasterki doskonale uzupełnią koktajle, grzane wino, gorącą herbatę i wszelkie inne napoje. Z deserami też są dobre.
Składniki
- cytryna - 1 kg
- cukier - 1 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj cytryny, pozwól im wyschnąć i pokrój w plasterki o grubości nie większej niż 5 mm.
Usuń wszystkie pestki, posyp cytryny cukrem i delikatnie wymieszaj.
Na dnie wysterylizowanych słoików umieść trochę więcej cukru. Szczelnie ułóż kliny cytrynowe w rzędach i ponownie posyp cukrem na wierzchu.
Zamknij słoiki i pozostaw na 5 dni w temperaturze pokojowej, codziennie potrząsając i obracając.
Gdy cukier się rozpuści, a zawartość usiądzie, rozłóż cytryny z jednego słoika na pozostałych. Powinny być wypełnione do góry.
Upewnij się, że syrop wszędzie pokrywa cytrusy i zwiń obrabiany przedmiot.