cytryny w puszkach w syropie cukrowym

30 min
4 porcje
Cytryny w puszkach w syropie cukrowym
Peredniankina, stock.adobe.com
0

W sklepach rzadko można zobaczyć sezonowy niedobór cytryn. Ale nadal puste miejsca z niego też nie zaszkodzą! Takie słodkie plasterki doskonale uzupełnią koktajle, grzane wino, gorącą herbatę i wszelkie inne napoje. Z deserami też są dobre.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umyj cytryny, pozwól im wyschnąć i pokrój w plasterki o grubości nie większej niż 5 mm.

Usuń wszystkie pestki, posyp cytryny cukrem i delikatnie wymieszaj.

Na dnie wysterylizowanych słoików umieść trochę więcej cukru. Szczelnie ułóż kliny cytrynowe w rzędach i ponownie posyp cukrem na wierzchu.

Zamknij słoiki i pozostaw na 5 dni w temperaturze pokojowej, codziennie potrząsając i obracając.

Gdy cukier się rozpuści, a zawartość usiądzie, rozłóż cytryny z jednego słoika na pozostałych. Powinny być wypełnione do góry.

Upewnij się, że syrop wszędzie pokrywa cytrusy i zwiń obrabiany przedmiot.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy