półfabrykaty na zimę
07.02.2023
gęsta galaretka-pięć minut czerwonej i czarnej porzeczki
15 min
6 porcji

Bardzo prosty i wygodny przepis dla tych, którzy nie lubią długo bawić się w kuchni. Gęsta galaretka-pięć minut czerwonej i czarnej porzeczki zawsze wychodzi idealnie. Cały sekret polega na tym, że jagody zawierają dużo naturalnego zagęszczacza.
Składniki
- czarna porzeczka - 1 kg
- czerwona porzeczka - 1 kg
- kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
- cukier - 1,5 kg
- woda - 200 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń czerwone i czarne porzeczki z gałązek, obierz suche ogony, opłucz i połóż do wyschnięcia na ręczniku.
Zmiel jagody w blenderze i przetrzyj przez sito.
Puree jagodowe wymieszaj z cukrem, wodą i zagotuj.
Dodaj kwas cytrynowy, gotuj przez 5 minut i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy