dżem jagodowy z żelatyną

1 godz. 40 min.
1 porcje
Dżem jagodowy z żelatyną
Olena Rudo, stock.adobe.com
0

Uwielbiasz bardziej jednolity i gęsty dżem? Ale nie z każdej jagody można go po prostu ugotować. Najlepszym rozwiązaniem w takim przypadku jest dodanie odrobiny żelatyny. Jest łatwy w obsłudze i wcale nie psuje smaku. Mówię na przykładzie dżemu z jagód.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posyp umyte jagody cukrem i pozostaw na godzinę.

Gotuj dżem na małym ogniu przez 20 minut po ugotowaniu, usuwając pianę.

Rozcieńczyć żelatynę w ciepłej wodzie zgodnie z instrukcją i wlać do dżemu, mieszając.

Gotuj przez kolejne 10 minut i zwiń w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy