
Jeśli chodzi o domową galaretkę jagodową, myślę o słoikach babci z półfabrykatami z czerwonej i czarnej porzeczki. Wyparte przez nowomodne desery, te smakołyki z czasem straciły na znaczeniu. Ale jak czasami chcesz czegoś naturalnego!
Składniki
- czarna porzeczka - 1 kg
- cukier - 1 kg
- sok z cytryny - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj porzeczki, spłucz pod bieżącą wodą i lekko osusz.
Umieść przygotowane jagody w misce blendera i posiekaj.
Dodaj cukier i sok z cytryny do powstałej masy jagodowej.
Wszystko dobrze wymieszaj i zagotuj na dużym ogniu, a następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj dżem, mieszając, przez 15 minut.
Wlej wrzący dżem porzeczkowy do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.