półfabrykaty na zimę
07.05.2023
marynata z cukinią i jęczmieniem perłowym na zimę
2 godz. 0 min.
8 porcji
Oprócz standardowych warzyw w puszkach i marynowanych, bardzo lubię półfabrykaty, które ułatwiają życie w przyszłości. Na przykład oszczędzają czas na przygotowywanie zup i dań głównych. To taki kęs będzie tą marynatą z cukinią i jęczmieniem jęczmiennym.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Namocz jęczmień perłowy wcześniej przez godzinę.
Obierz pomidory i zmiel je blenderem.
Cukinię i paprykę pokrój w kostkę, posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki.
Smaż cebulę na oleju przez 5-7 minut.
Dodaj marchewki i smaż tyle samo.
Dodaj pozostałe składniki oprócz octu.
Gotuj marynatę przez godzinę na małym ogniu i wlej ocet 10 minut przed końcem.
Zwiń go w wysterylizowane słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy