Proponuję wypróbować inny ciekawy przepis-pomidory po polsku. Lepiej gotować z gęstych warzyw, w przeciwnym razie podczas sterylizacji ugotują się i stracą swój kształt. W razie potrzeby możesz również dodać pietruszkę, bazylię lub koperek.
Składniki
- pomidory - 2,5 kg
- cebula - 500 g
- czarny pieprz - 6 groszek
- ziele angielskie - 4 groszek
- Olej roślinny - 3 art.
- ocet - 3 art.
- cukier - 120 g
- sól - 80 g
- woda - 2,8 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój pomidory w plasterki, obraną cebulę w krążki.
Umieść przyprawy na dnie przygotowanych słoików.
Ułóż pomidory i cebulę warstwami.
Zagotuj wodę, dodaj cukier, sól i masło.
Wlej wrzącą marynatę do słoików i sterylizuj przez 15 minut.
Ostrożnie wyjmij słoiki z wanny do sterylizacji, równomiernie rozprowadź ocet i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy