półfabrykaty na zimę
27.05.2023
papryka lecho z zielonymi pomidorami na zimę
2 godz. 0 min.
4 porcje
Klasyczne lecho to papryka i pomidory. Ale uwielbiam eksperymentować z takimi klasycznymi przepisami. Dlatego proponuję na przykład spróbować ugotować takie lecho nie z czerwonymi, ale z zielonymi pomidorami.
Składniki
- zielone pomidory - 1.6 kg
- marchew - 700 g
- papryka - 700 g
- cebula - 500 g
- sos pomidorowy - 500 ml
- Olej roślinny - 250 ml
- cukier - 2 łyżeczka
- ocet - 2 art.
- mielony czarny pieprz - 1 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój zielone pomidory w kliny.
Resztę warzyw pokrój losowo, wymieszaj wszystko razem i dodaj masło z sosem omat.
Doprowadzić masę do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez pół godziny.
Dodaj sól, cukier i pieprz i gotuj na wolnym ogniu przez kolejną godzinę na małym ogniu.
5 minut przed końcem wlej ocet do lecho.
Zwiń go w wysterylizowane słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy