Pod koniec lata rozpoczyna się sezon aronii. Właśnie w tym czasie dojrzewają pachnące jabłka. Sama natura każe im gotować razem. Ugotuj kompot z jabłek i aronii-idealny bukiet smaków i aromatów! Mówię prosty przepis.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń jagody aronii z pędzli, dokładnie spłucz i zalej wrzącą wodą przez 2 minuty.
Odcedź, przenieś jagody do wysterylizowanych słoików.
Pokrój jabłka na ćwiartki i obierz.
Umieść jabłka na jarzębinie w słoikach.
Napełnij do góry wrzącą wodą i pozostaw na pół godziny pod pokrywkami.
Odcedź do rondla, dodaj cukier, kwas cytrynowy i gotuj przez 3 minuty.
Wlać wrzący syrop do słoików, zwinąć i owinąć grubym ręcznikiem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy