Prawdopodobnie będziesz zaskoczony, ale śledzie pod futrem można bardzo smacznie ugotować z wątróbką dorsza. Te dwa składniki świetnie komponują się ze sobą i warzywami. Radzę przy zakupie dorsza zawsze patrzeć na terminy na opakowaniu!
Składniki
- śledź (gotowy filet) – 300 g
- wątroba dorsza - 200 g
- Burak (gotowany) – 250 g
- ziemniaki (gotowany) – 200 g
- marchew (gotowane) – 200 g
- jaja kurze (gotowane) – 3 kawałki
- ogórki (słone) – 2 kawałki
- cebula - 2 kawałki
- majonez - 200 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój śledzie, cebulę i ogórki. Zetrzyj jajka i gotowane warzywa. Dobrze rozgnieć wątrobę dorsza widelcem.
Ułóż na talerzu warstwy śledzia, cebuli i ziemniaków. Dodaj sól, pieprz i majonez.
Rozłóż wątrobę dorsza, marchewkę, ogórki i jajka. Ponownie dopraw solą, pieprzem i posmaruj majonezem.
Ułóż górną warstwę sałatki z buraków zmieszanych z majonezem.
Udekoruj sałatkę kruszonką jajeczną i wstaw do lodówki na 2 godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy