sałatki 22.01.2022

Sałatka z funchozą, krewetkami, tofu i warzywami

25 min
4 porcje
Sałatka z funchozą, krewetkami, tofu i warzywami
Chillshewa, stock.adobe.com
0

Zróbmy razem pyszną azjatycką sałatkę! Obfite, smaczne, z krewetkami i chrupiącym tofu. Spodoba się nawet tym, którzy są obojętni na takie potrawy. Nie będzie trudności w procesie gotowania, wszystko jest niezwykle proste.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zalej Funchozę wrzącą wodą przez 5 minut.

Wrzuć do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą.

Pokrój Tofu w drobną kostkę.

Wymieszaj Tofu z sosem sojowym, posyp zmielonym pieprzem i odłóż na bok na 10 minut.

Zetrzyj marchewki i seler na specjalnej tarce.

Krewetki opłucz wrzącą wodą, obierz i skrop sokiem z cytryny.

Podgrzej 1 łyżkę oleju roślinnego na patelni i smaż tofu przez 2-3 minuty.

Połącz funchozę, tofu, krewetki, seler i marchewkę.

Osobno wymieszaj ocet ryżowy, sól, przyprawy i pozostały olej.

Wlej sos do sałatki i wymieszaj. Możesz dodać zieloną cebulę lub prażone orzeszki ziemne.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy