Zróbmy razem pyszną azjatycką sałatkę! Obfite, smaczne, z krewetkami i chrupiącym tofu. Spodoba się nawet tym, którzy są obojętni na takie potrawy. Nie będzie trudności w procesie gotowania, wszystko jest niezwykle proste.
Składniki
- Funchoza - 200 g
- Tofu - 200 g
- krewetki - 200 g
- marchew - 1 rzecz
- korzeń selera - 100 g
- Olej roślinny - 2 art.
- ocet ryżowy - 2 art.
- sok z cytryny - 1 art.
- sos sojowy - 2 art.
- mielona kolendra - 0,5 CZ. l.
- mielony imbir - do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej Funchozę wrzącą wodą przez 5 minut.
Wrzuć do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą.
Pokrój Tofu w drobną kostkę.
Wymieszaj Tofu z sosem sojowym, posyp zmielonym pieprzem i odłóż na bok na 10 minut.
Zetrzyj marchewki i seler na specjalnej tarce.
Krewetki opłucz wrzącą wodą, obierz i skrop sokiem z cytryny.
Podgrzej 1 łyżkę oleju roślinnego na patelni i smaż tofu przez 2-3 minuty.
Połącz funchozę, tofu, krewetki, seler i marchewkę.
Osobno wymieszaj ocet ryżowy, sól, przyprawy i pozostały olej.
Wlej sos do sałatki i wymieszaj. Możesz dodać zieloną cebulę lub prażone orzeszki ziemne.