Tylko w sałatkach azjatyckich można tak harmonijnie łączyć zupełnie inne produkty. Sekret polega na tym, że Funchoza doskonale wchłania smaki i aromaty. Ma pewną jednoczącą rolę. Spróbuj i przekonaj się o wszystkim!
Składniki
- Funchoza - 200 g
- krewetki (schłodzone) – 10 sztuk
- kalmary (gotowane) – 1 tusza
- pomidory - 150 g
- cebula fioletowa - 1 rzecz
- czosnek - 1 ząbek
- mięso mielone - 100 g
- Olej roślinny - 1 art.
- olej sezamowy - 1 art.
- sok z cytryny - 1 art.
- ocet ryżowy - 3 łyżeczka
- sól - do smaku
- woda (wrząca woda) – 2 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umieść Funchozę na patelni i zalej wrzącą wodą przez 5 minut.
Wrzuć do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą.
Krewetki opłucz wrzącą wodą, obierz i skrop sokiem z cytryny.
Smaż mieloną wieprzowinę na oleju roślinnym do miękkości.
Pokrój kalmary, pomidory i obraną cebulę.
Połącz funchozę, krewetki, kalmary, pieczone mięso mielone, pomidory i cebulę.
Osobno wymieszaj ocet ryżowy, olej sezamowy, sól i czosnek przepuszczony przez prasę.
Wlej sos do sałatki, wymieszaj i wstaw do lodówki na pół godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy