Myślisz, że sałatki z kurczakiem są nudne i banalne? Wtedy taki przepis z pomarańczami, granatem, orzechami i dressingiem miodowym na pewno Cię zaskoczy! Smak tego dania jest trudny do przekazania słowami: jest słodycz, ostrość, kwasowość i pikantność. Jednocześnie sałatka jest dość prosta w przygotowaniu i można ją bezpiecznie podawać nawet dzieciom.
Składniki
- filet z kurczaka - 1 rzecz
- przyprawy i przyprawy (dla kurczaka) – 1 łyżeczka
- pomarańcza - 1 rzecz
- Mieszanka sałatek - 160 g
- granat - 0,5 kawałki
- orzechy włoskie - 60 g
- miód - 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 1,5 art.
- musztarda Dijon - 1 łyżeczka
- mielona czerwona papryka - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przetrzyj filet z kurczaka przyprawami do kurczaka i piecz go w piekarniku w folii przez około 30 minut w temperaturze 180-200 stopni.
Pokrój kurczaka na duże kawałki, obierz ziarna granatu, losowo posiekaj orzechy i opłucz liście sałaty.
Obierz pomarańczę i wyciśnij sok z jednej trzeciej. Oddziel pozostałe plasterki od folii i pokrój.
Sok pomarańczowy wymieszaj z masłem, miodem, musztardą i pieprzem.
Delikatnie wymieszaj składniki sałatki i polej dressingiem.