Chcesz zaskoczyć swoich krewnych niezwykłym półfabrykatem? W takim razie ten przepis jest dla ciebie. Ugotuj cukinię na zimę na zasadzie ananasa w puszkach. Po prostu nie spiesz się, aby odkryć wszystkie karty. Zwykle deser zjada się, a potem dopiero się okazuje co to było i z czego:)
Składniki
- młoda cukinia - 2 kg
- sok ananasowy - 1 L
- cukier - 200 g
- kwas cytrynowy - 2/3 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cukinię opłucz, obierz, pokrój w pierścienie lub półpierścienie o grubości 1,5-2 cm aby pozbyć się nasion i zrobić dziurę charakterystyczną dla ananasów w puszkach, wyciśnij środek kieliszkiem.
Wlej sok z cytryny do garnka do gotowania, dodaj cukier i kwas cytrynowy, zagotuj.
We wrzącym syropie umieść pokrojoną cukinię, delikatnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 15 minut po ugotowaniu.
Włóż gorącą cukinię do wcześniej wysterylizowanych słoików, zalej wrzącym syropem. Słoiki szczelnie zamknąć, odwrócić do góry nogami, owinąć i ostudzić. Przechowuj przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.