Tradycyjny dodatek do owoców morza, chociaż wielu z przyjemnością przyprawia nim mięso i warzywa. Klasyczny sos tatarski przygotowywany jest na bazie gotowanych żółtek z dodatkiem kaparów i ogórków kiszonych. Na liście obowiązkowych produktów nie ma czosnku, ale można go dodać.
Składniki
- żółtka (gotowane) – 3 kawałki
- ogórki kiszone - 1 rzecz
- kapary - 1 art.
- koperek - kilka gałązek
- musztarda - 1 art.
- sok z cytryny - 1 art.
- Olej roślinny - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotowane żółtka włożyć do miski i rozgnieść widelcem.
Dodaj musztardę, sok z cytryny, masło i ubij mikserem, aż się połączą.
Pokrój ogórki kiszone, kapary i koperek.
Wlej do miski z płynnym półfabrykatem i dobrze wymieszaj.
Dodaj zmielony pieprz, sól do smaku i jeszcze raz dobrze wymieszaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy