W ten sposób uzyskuje się najwyższe i najpiękniejsze naleśniki. Musisz trochę poczekać, ponieważ ciasto z pewnością musi stać w ciepłym miejscu. Pamiętaj, aby używać naczyń o odpowiedniej głębokości, w przeciwnym razie ciasto szybko je przepełni.
Składniki
- mąka - 320 g
- świeże drożdże - 25 g
- mleko - 350 ml
- jaja kurze - 2 kawałki
- cukier - 4 art.
- wanilina - na czubku noża
- sól - na czubku noża
- Olej roślinny (do smażenia) – 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozdrobnij drożdże do ciepłego mleka.
Dodaj cukier, sól, wanilinę, lekko ubite jajka i przesianą mąkę.
Wymieszaj, przykryj ręcznikiem i odłóż na bok na 40 do 60 minut. W tym czasie ciasto powinno się podwoić. Nie musisz mieszać!
Rozgrzej olej na patelni, łyżką małe porcje ciasta i smaż na średnim ogniu na złoty kolor.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy