Tradycyjne kuchnie różnych regionów są bogate w swoje sekrety,ale prawie wszędzie jest ich Wersja pachnących i puszystych smażonych pączków z mąki. W kuchni kazachskiej i tatarskiej są to baursaki, a dziś powiem Ci, jak gotować je w kwaśnym mleku.
Składniki
- kwaśne mleko - 500 ml
- jaja kurze - 1 rzecz
- mąka - 2-3 szklanki
- suche drożdże - 1 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
- Olej roślinny - 2 art.
- cukier - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj suche składniki ciasta.
Wlej tam lekko podgrzane kwaśne mleko, a następnie dodaj jajko i cukier.
Zagnieść ciasto i pozostawić w cieple na godzinę.
Uformuj baursaki w dowolny kształt do smaku i pozostaw na kolejne 15 minut.
Usmaż je w dużej ilości oleju, aż się zarumienią.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy