W zimnych porach roku chcę, aby jedzenie było nie tylko zdrowe, ale także jasne. Na taką okazję ciasto dyniowe jest po prostu idealne. Pyszne, piękne i bardzo aromatyczne! Najlepiej podawać z ciepłym mlekiem lub kakao.
Składniki
- mąka - 450 g
- sól - 0,25 łyżeczka
- jaja kurze - 1 rzecz
- masło - 250 g
- esencja waniliowa - 2 krople
- Dynia - 800 g
- śmietana (o zawartości tłuszczu 33 %) – 200 ml
- kardamon - 0,5 łyżeczka
- mielony cynamon - 0,5 CZ. l.
- cukier - 1 szklanka
- woda - pół szklanki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przesiej mąkę do szerokiej miski, dodaj sól i zmiękczone masło.
Zmiel masę rękami, aż utworzy się drobny okruch.
Dodaj lekko ubite jajko, esencję waniliową i zagniataj plastikowe ciasto.
Uformuj kulkę, przykryj ręcznikiem i wstaw do lodówki na 40 minut.
Obierz dynię, nasiona i pokrój w drobną kostkę.
Włóż dynię do rondla, zalej zimną wodą i gotuj, aż płyn całkowicie odparuje.
Zmiel blenderem do uzyskania gładkości.
Rozwałkuj ciasto na ciasto o średnicy dopasowanej do formy.
Przykryj formę papierem do pieczenia, ułóż półfabrykat ciasta.
Ubij mikserem puree z dyni ze śmietaną, cukrem i przyprawami.
Włóż powstałą masę do formy z ciastem i wyślij na 55-60 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.