Pachnące placki doskonale sprawdzą się jako deser. Aby były wystarczająco słodkie, przed dodaniem do ciasta spróbuj cytrusów. Zbyt kwaśny będzie musiał zrekompensować dużą ilością cukru pudru.
Składniki
- mąka - 200 g
- kefir (ciepły) – 150 ml
- jaja kurze - 1 rzecz
- pomarańcza - 1 rzecz
- soda spożywcza - 0,5 łyżeczka
- cukier puder - 3 art.
- sól - na czubku noża
- masło (do smażenia) – 60 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oparz pomarańczę wrzącą wodą i osusz ręcznikiem.
Usuń 0,5 łyżeczki. skórki. Resztę obrać ze skórki i folii.
Zmiel powstałą miazgę w blenderze.
Połącz ciepły kefir, sodę, sól i cukier puder.
Dodaj lekko ubite jajko, miąższ pomarańczowy, skórkę i przesianą mąkę. Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.
Ułóż ciasto małymi wyspami na rozgrzanej patelni z olejem i smaż przez 2 minuty z każdej strony.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy