Na myśl o domowych wypiekach od razu przychodzą na myśl bujne bułeczki z rodzynkami. Miękkie, słodkie i aromatyczne, po prostu idealnie komponują się z kakao lub ciepłym mlekiem. Przygotuj bułki wieczorem, a rano czeka na Ciebie pyszne śniadanie.
Składniki
- mąka - 700 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- suche drożdże (szybko działające) – 1 art.
- mleko - 250 ml
- masło - 50 g
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- wanilina - na czubku noża
- cukier - 3 art.
- Sol - 0,25 łyżeczka
- Olej roślinny - 3 art.
- rodzynki - pół szklanki
- żółtka - 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz rodzynki wrzącą wodą, osusz i połóż do wyschnięcia na ręczniku.
Przesiej mąkę do szerokiej miski.
Dodaj proszek do pieczenia, drożdże, cukier, wanilinę i sól.
Dodaj lekko ubite jajka, stopione masło i ciepłe mleko.
Zagnieść miękkie ciasto, przykryć ręcznikiem i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Nasmaruj ręce olejem roślinnym. Kruszyć ciasto, dodając porcjami przygotowane rodzynki.
Podziel ciasto na 14 identycznych kawałków, uformuj bułki i ułóż na natłuszczonej blasze do pieczenia.
Przygotowane bułki pozostaw na 20 minut w ciepłym miejscu.
Za pomocą silikonowej szczotki posmaruj powierzchnię żółtkiem.
Piec przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.