pieczenie 22.01.2022

bułeczki z rodzynkami

2 godz. 10 min.
14 porcji
Bułeczki z rodzynkami
marysckin, stock.adobe.com
0

Na myśl o domowych wypiekach od razu przychodzą na myśl bujne bułeczki z rodzynkami. Miękkie, słodkie i aromatyczne, po prostu idealnie komponują się z kakao lub ciepłym mlekiem. Przygotuj bułki wieczorem, a rano czeka na Ciebie pyszne śniadanie.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz rodzynki wrzącą wodą, osusz i połóż do wyschnięcia na ręczniku.

Przesiej mąkę do szerokiej miski.

Dodaj proszek do pieczenia, drożdże, cukier, wanilinę i sól.

Dodaj lekko ubite jajka, stopione masło i ciepłe mleko.

Zagnieść miękkie ciasto, przykryć ręcznikiem i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Nasmaruj ręce olejem roślinnym. Kruszyć ciasto, dodając porcjami przygotowane rodzynki.

Podziel ciasto na 14 identycznych kawałków, uformuj bułki i ułóż na natłuszczonej blasze do pieczenia.

Przygotowane bułki pozostaw na 20 minut w ciepłym miejscu.

Za pomocą silikonowej szczotki posmaruj powierzchnię żółtkiem.

Piec przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy