Ciasto jagodowe jest ulubieńcem wszystkich. Istnieją nawet wersje przepisów w Anglii i Ameryce. I podzielę się doskonałą sprawdzoną opcją na kefirze. Radzę wziąć świeże jagody, więc nie przegap sezonu.
Składniki
- kefir - 200 ml
- dżem - 60 g
- Borówka - 100 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- cukier - 100 g
- masło - 50 g
- mąka - 200 g
- soda spożywcza - 0.5 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka z cukrem, aż będą puszyste. Dodaj kefir z sodą i ponownie ubij.
Dodaj stopione masło i jeszcze raz ubij.
Dodaj dżem do ciasta, wymieszaj i stopniowo wprowadzaj przesianą mąkę.
Na koniec dodaj jagody i wlej ciasto do formy.
Piecz ciasto w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy