Niesamowite ciasto w stylu popularnych tart. Podstawę ciasta kruchego piecze się osobno, a śmietanę i jagody dodaje się na samym końcu. Proste, szybkie i zaskakująco smaczne! Przygotuj go na święta lub na lunch. Takie pieczenie jest zawsze odpowiednie!
Składniki
- ser śmietankowy - 200 g
- śmietana - 350 ml
- cukier - 100 g
- esencja waniliowa - 2 krople
- jagody (różne) – 350 g
- cukier puder - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj margarynę lub drobno posiekaj nożem.
Wsyp przesianą mąkę i zmiel rękami na drobny okruch.
Dodaj żółtka lekko ubite z cukrem i solą.
Wlej mleko, zagniataj ciasto, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.
Przykryj formę papierem do pieczenia, ściskając kawałki ciasta, rozłóż spód i boki podstawy. Warstwa powinna być gruba i niezawodna.
Posyp obrabiany przedmiot mąką, przykryj papierem do pieczenia i dodaj dowolny ładunek: fasolę, soczewicę lub groszek. Piec przez 20 minut w 190 stopniach.
Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, usuń ładunek i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
Ubij śmietanę z cukrem.
Dodaj esencję waniliową, ser śmietankowy i mieszaj, aż będzie gładka.
Włóż krem do schłodzonego przedmiotu obrabianego, wygładź.
Ułóż jagody grubo na wierzchu i posyp cukrem pudrem.