pieczenie 09.02.2022

letnie ciasto jagodowe

40 min
8 porcji
Letnie ciasto z jagodami
Pixel-Shot, stock.adobe.com
0

Niesamowite ciasto w stylu popularnych tart. Podstawę ciasta kruchego piecze się osobno, a śmietanę i jagody dodaje się na samym końcu. Proste, szybkie i zaskakująco smaczne! Przygotuj go na święta lub na lunch. Takie pieczenie jest zawsze odpowiednie!

Składniki

dla podstawy:
do kremu:
do wypełnienia:
  • jagody (różne) – 350 g
  • cukier puder - 2 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zetrzyj margarynę lub drobno posiekaj nożem.

Wsyp przesianą mąkę i zmiel rękami na drobny okruch.

Dodaj żółtka lekko ubite z cukrem i solą.

Wlej mleko, zagniataj ciasto, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.

Przykryj formę papierem do pieczenia, ściskając kawałki ciasta, rozłóż spód i boki podstawy. Warstwa powinna być gruba i niezawodna.

Posyp obrabiany przedmiot mąką, przykryj papierem do pieczenia i dodaj dowolny ładunek: fasolę, soczewicę lub groszek. Piec przez 20 minut w 190 stopniach.

Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, usuń ładunek i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

Ubij śmietanę z cukrem.

Dodaj esencję waniliową, ser śmietankowy i mieszaj, aż będzie gładka.

Włóż krem do schłodzonego przedmiotu obrabianego, wygładź.

Ułóż jagody grubo na wierzchu i posyp cukrem pudrem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy