Tradycyjnie pączki są smażone w dużej ilości oleju. W rezultacie wypieki są bardzo tłuste. Ale jest jeszcze jedna świetna opcja-upiecz pączki w piekarniku. Między innymi ta metoda gotowania zajmuje mniej czasu.
Składniki
- mąka - 400 g
- świeże drożdże - 15 g
- olej kokosowy - 20 g
- mleko kokosowe - 150 ml
- woda (ciepły) – 50 ml
- jaja kurze - 1 rzecz
- cukier puder - 3 art.
- sól - na czubku noża
- cukier - 1,5 szklanki
- woda - 150 ml
- sok z cytryny - 1 art.
- wiórki kokosowe - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz mleko kokosowe, wodę, drożdże, cukier puder i 2 łyżki mąki. Usuń obrabiany przedmiot na 10 minut w ciepłym miejscu.
Przesiej mąkę do szerokiej miski, dodaj jajko, sól, olej kokosowy, ciasto i zagnieść ciasto.
Przykryj miskę ręcznikiem i pozostaw w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.
Lekko zmiażdż ciasto, rozwałkuj ciasto o grubości około 3 centymetrów. Za pomocą szklanek lub kokilek wyciśnij pączki.
Ułóż półfabrykaty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Piecz pączki przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
W małym rondlu połącz wodę i cukier. Ciągle mieszając, gotuj przedmiot na małym ogniu przez 10-15 minut.
Zdejmij patelnię z pieca, wlej sok z cytryny i wymieszaj.
Rozłóż lukier cukrowy na pączkach, posyp płatkami kokosowymi.